С оглед на продоволствената сигурност държавата ще изкупи от зърнопроизводителите 1,5 млн. тона пшеница, която ще е достатъчна до юни 2023 г.”, обяви в ефира на БНТ Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, след започналите през последните дни разговори между правителството и земеделците.

Кампания 2022 за директните плащания започна и онлайн

Министърът на земеделието Иван Иванов също коментира диалога, започнал в Министерския съвет. „Целта на държавата е да купи известни количества житни и други зърнени култури, които се отглеждат на територията на страната, за да сме гарантирани за следващите 15 месеца от гледна точка на продоволствената сигурност”, каза той пред Дарик.

Иван Иванов: Свободната търговия трябва да продължи, ние сме против да се налагат забрани, разбира се, ако се наложи в определен момент, може и това да се случи. 

Агроминистърът добави, че към днешна дата управляващите се опитват да гарантират наличието на достатъчно храни в България. По изнесени от сектора данни у нас в момента има 3 млн. тона пшеница, а по думите на Кукушева от реколта 2022’ се очакват още около 7 млн. тона. Освен закупените количества от държавата „още 1,5 млн. тона ще бъдат предложени за продаване в изпълнение на договори, които зърнопроизводителите имат в момента”, отбеляза браншовият представител.

Тя сподели още, че правителството е дало уверение, че ще бъдат подсигурени достатъчно количества торове за земеделците. Относно повишаващата се цена на зърното Кукушева коментира, че тя паралелно поскъпва с тази на петрола – с 20% засега. „Международните анализатори вече обявиха, че в състояние на война, продоволствията увеличават своята цена”, каза за финал Мариана Кукушева, като изрази надежди, че няма да има рязко поскъпване на нито една храна у нас.