Тодорка и Иван Мутафчиеви отглеждат в семейната си ферма в Банско около 160 кози-майки, като за година са увеличили стадото с близо 100 животни. Гледат и 60 ярета. Преди около година решават да затворят цикъла на производство като изградят мандра, в която да произвеждат козе сирене. Неяснотите в Наредба 26, обаче, ги отказва да работят по нея е затова решават сами да инвестират в изграждането на мандрата.

 

 

„Минахме през всички процедури, но по общия ред. Мандрата е построена, вече работи и се надяваме всичко да върви добре, да работим и да предложим на клиентите качествени продукти“, заяви в интервю за Фермер.БГ Иван Мутафчиев. Разрешение за работа мандрата получава на 15 май, на 17 май семейството животновъди вече е в малкото предприятие и произвежда козе сирене. „Защитили сме сертификат за производство на бяло саламурено козе сирене.

 

 

Очакваме до края на седмицата да получим разрешителните и за производство на прясно сирене. Имахме идея и за производство на масло – разрешение имаме, но производството е много трудоемко и затова ще работим по производството на масло явно на по-късен етап“, сподели още Иван Мутафчиев. За Фермер.БГ той разказа, че през последната година са направили сериозни вложения, но изцяло собствени средства, в изграждането на мандрата, която се намира в Разлог.

 

 

Оборудването на малкото преработвателно предприятие, обаче, е закупено по одобрен проект по мярка 123 от ПРСР 2007-2013 г. След старта на производството идва и не по-малко важният въпрос за реализация на произведената продукция. Темата отново отвежда към Наредба 26, която все още не е обнародвана. Мутафчиев споделя, че няма информация какви ще бъдат промените, които се очаква да са заложени в нея, но ако те са добри за фермерите, семейната им ферма „Козле“ ще се регистрира по нея. „Сега започваме да търсим пазари – основно в България. Водили сме разговори със собственици на биомагазини в големите градове, надяваме се продуктите ни да стигнат до повече хора“, споделя Мутафчиев.

 

 

Разчита и на идеята на една от големите търговски вериги да обособи щандове за биологични продукти на дребни фермери. Той допълва, че е водил разговори и за износ на сирене, но са решили със съпругата си да изчакат до получаването на сертификат за биопроизводители. Вече имат и такъв сертификат след като са минали цялата процедура успешно през последните повече от две преходни години. „Ние така или иначе произвеждаме биопродукти, защото животните ги отглеждаме по биологичен начин, а в сиренето, което вече правим, суровината е чисто мляко от нашите животни“, категоричен е фермерът. Във фермата си семейството отглежда основно дългокосместа коза.

 

 

По думите на Иван Мутафчиев тази местна порода е по-устойчива, но работят и в селекционно направление. Тодорка и Иван Мутафчиеви са и членове на Асоциацията на дългокосместата коза.За затварянето на цикъла на производство Мутафчиев споделя, че рискове винаги има, трудностите не са малко, но „когато човек име идея и я преследва, в определен момент тази идея се реализира“. За новия програмен период имат амбиция да участват с проекти по мерките за сертифициране и подобряване на качеството на произвежданата продукция. „Искаме да работим по всички европейски изисквания, които не е лесно в повечето случаи да се покрият, но смятам, че ще успеем да се справим“, допълва Иван Мутафчиев.

 

 

Ваня КЮРЧЕВА, Фермер.БГ

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!