След като стана ясно, че 120 млн. лв. от субсидии, получени през 2017 г. от земеделски производители не са декларирани в Националната агенция за приходите в цялата страна, Добричкото звено на приходната агенция съобщи, че на местно ниво става въпрос за сума от над 10 млн. лв. Доходът не е деклариран от 1456 производители, посочват от агенцията. 
 
 
Пропуските са установени след като в НАП са получени данни за изплатените субсидии от държавния фонд „Земеделие" през миналата година.
 
Има редица земеделци, които са подали данъчни декларации, но в тях са посочили по-малък доход от получения. Тринадесет фирми и 789 регистрирани земеделски стопани в областта не са декларирали доходите си за 2017-а, като ресурсът надхвърля 3 000 000 лева, посочва Красимир Павлов, експерт в звено „Комуникации", цитиран от БТА. Общо 7 123 620 лева по-малък доход от получените субсидии са декларирали 654 стопани. Други 225 земеделски производители в Добричко са декларирали получените субсидии, но не са оповестили друг доход за годината.
 
НАП припомнят, че започва информационна кампания сред земеделските производители, допуснали неточности в данъчните си декларации. Според закона те имат право да подадат коригираща декларация за доходите си до 1 октомври 2018 г. От офисите на регионалните звена започва изпращане на съобщения по пощата на земеделски стопани, за които НАП не разполага с електронни адреси и телефони. Ще бъдат проведени и срещи с кметовете на общини в регионите, в които са открити най-много пропуски, информират от НАП.