В Добричка област до момента няма регистрирани случаи на Африканска чума по свинете, нито пък на Инфлуенца по птиците в област Добрич, съобщи д-р Пенка Николова, началник отдел „Здравеопазване“ в ОДБХ – Добрич на заседание на Областната епизоотична комисия.

Птичи грип и в Пловдивско: Една и съща ферма „пламва“ за четвърти път

„Има приета програма и се изпълняват мероприятията по профилактика във всички обекти, където се отглеждат свине в областта“, увери д-р Николова.

Редовно се извършват проверки и по отношение на спазване на мерките за биосигурност и не са констатирани пропуски и нередности. Експертът допълни, че няма издадени предписания и наказателни постановления в Добричка област. 

Собствениците на животновъдни обекти вече сами трябва да изготвят план за хуманно умъртвяване на птиците с посочен график и място за загробване. Той се одобрява и съгласува от директора на съответната областна дирекция на агенцията. Това са новите моменти в заповедта на изп.директор на БАБХ относно ликвидиране на огнищата на инфлуенца, които бяха представени на заседанието в Добрич.

До момента в областта не са регистрирани положителни резултати в животновъдни обекти или задни дворове. Д-р Николова се обърна с апел към горските и ловни стопанства да сигнализират при намерени мъртви птици в дивата природа. „Досега нямаме констатирани случаи, но едни такива изследвания ще ни помогнат да знаем дали има от вируса в дивата природа при нас“, поясни още д-р Николова. 

Областният управител Красимир Кирилов изиска от всички добруджански общини да проведат заседания на епизоотичните комисии, на които да обсъдят мерки за противодействие и неразпространение на заболяванията сред животните.