Започна масово превантивно вземане на проби за Инфлуенца А (птичи грип) от всички по-големи ферми за отглеждане на птици в област Хасково. Това съобщиха от областната администрация след спешно заседание на Областната епизоотична комисия, предаде БТА.

Всяка част от жълтурчето е полезна за кокошките

Мерките са приети, след като беше установено огнище на птичи грип във ферма в хасковското село Криво поле с около 40 000 кокошки носачки. По информация на ОДБХ-Хасково вече се извършва евтаназирането и загробването на заразените птици.

В същото време жителят на близкото до огнището село Малево Бисер Георгиев алармира пред БТА, че умъртвени птици вече се загробват в опасна близост до вододайната зона на селото - на половин километър, и на 50 метра от селски параклис и път.

По негови думи се обмислят протести на жители на Корен. 

Останалите мерки, приети на заседанието на Областната епизоотична комисия за недопускане разпространението на болестта, включват обособяването на предпазни зони и контрол на местните власти над отглеждането на птици. Определени са 3-километрова предпазна зона, в която влизат три села, и 10-километрова наблюдавана зона, в която са разположени още 19 села от няколко общини на област Хасково. 

Свикват се заседания на общинските епизоотични комисии за набелязване на мерки срещу птичия грип. Забранява се отглеждането на пернати на открито в трикилометровата зона, както и се вменява на кметовете на населени места преброяване на животновъдните обекти за птици.