През следващите седем дни се запазват високите за сезона температури. Прогнозираните превалявания до средата на ноември ще са под 10 л/кв.м, твърди агрометеорологът Дукена Жолева.

Кога идва дългочаканият дъжд?

Заради недостига на влага в част от полските райони посевите не са добре гарнирани. На отделни места в Северна България някои от засетите през втората половина на октомври зимни житни култури все още не са поникнали.

В част от южните и източните райони, където в края на октомври и началото на ноември паднаха валежи над 20–25 л/кв.м, състоянието на зимните житни култури е сравнително добро.

НИМХ: „Валежите през следващите седем дни няма да бъдат достатъчни, за да се преодолее дефицитът на почвена влага при есенниците.“

Пшеницата и ечемикът ще са в различни фази – поникване, начално листообразуване и фаза трети лист. На единични места, главно в източните райони, зимните житни култури, засети още в началото на октомври, ще встъпят във фаза братене.

При рапицата ще се наблюдава листообразуване. До средата на ноември на места в Югоизточна България част от посевите ще бъдат във фаза образуване на розетка (5–7 лист).

При есенните посеви, особено при тези отглеждани монокултурно, стопаните трябва да продължат обследванията. Целта е те да установят плътността на вредители, като житни мухи, полска полевка, рапична листна оса (лъжегъсеници).

Ако числеността на вредителите е над допустимите стойности, агрометеоролозите препоръчват третиране. Те припомнят, че прагът на икономическа вредност (ПИВ) за обикновената полевка е 2 броя активни колонии/дка, а за ларвите (лъжегъсениците) на рапичната листна оса – 2–3 броя/кв.м.