В Северозападна България все още дълбоката оран не е приключила навсякъде.

Позиция: Инвестицията в машини е абсурд в момента

„На много места, където стопаните ожънаха късно, все още се изорава. То и времето е подходящо тази година и позволява кампанията още малко да се проточи“, обяснява агрономът Дамян Петров.

Тази година след изтощителното безводно лято и липсата на обилни есенни валежи стопаните разчитали, че при по-късната оран ще могат да запазят по-голяма част от влагата в почвата.

„Аз побързах и изорах още след прибирането на реколтата, но не съм сигурен, че постъпих правилно. Земята беше доста суха. Буквално се беше нацепила. Климатичните промени доведоха до сериозни засушавания, а тази година в региона имаше и колеги, които прибраха слаба реколта именно заради сушата.

Имам известни опасения, че тенденцията и в бъдеще ще е такава и затова според мен по-късното изораване ще става все по-подходящ начин да се запази влагата“, коментира Ивайло Георгиев, който вече е приключил с основната обработка на масивите си.

Известно е, че по-късната дълбока оран създава проблем с плевелите и те ще бъдат повече през пролетта. Според стопаните, които са я предпочели обаче, проблемът е по-решим от този със сушата. Смятат, че ще се справят с презаораване на дълбочина 10-15 сантиметра и с ползването на подходящи хербициди.