Зачестиха случаите на проекти по ПРСР, които няма да видят бял свят. Фермери масово отказват да подпишат договори за подпомагане на одобрените си инвестиционни предложения. Дали защото вече са изпълнили намерението си със собствени средства, или се плашат от инфлацията, но моментът е такъв, че много малко стопани поемат рискове.

Фермер: Пасищното месодайно животновъдство е запълнена ниша

Животновъдът Александър Петров обаче не е сред тях. В края на месец март той подписа договор с ДФЗ за изграждане на телеугоително стопанство по целевия прием по подмярка 4.1 за инвестиции. Всъщност той и съдружниците му имат заложени общо 7 проекта, с които да затворят цикъла – от раждането на телетата през угояването до преработката.

Фермата му в Южен Сакар е създадена още през далечната 2007 г. със стада от овце и крави. Заради липсата на работна ръка обаче овцете са заменени с още крави. След дълго проучване на най-подходящата за този район елитна месодайна порода животновъдът се спира на Абърдийн Ангъс. 

„Това е породата не с най-добри показатели по отношение на среднодневен прираст и рандеман, а с най-голям процент на нормални раждания. При месодайните животни малките понякога са с огромни размери и когато няма пряко наблюдение върху тях, е възможно да има заклещване по време на раждането. При Абърдийн Ангъс този процент е най-малък, затова се спряхме на тях“, обяснява избора си Петров.

През 2016 г. са внесени първите мъжки разплодници от Румъния, а година по-късно – 72 юници от Литва. От приплодите женските остават във фермата, а мъжките се продават за разплод или угояване. В момента стадото наброява около 400 майки и още 200 кръстоски. Миналата година са реализирани приблизително 400 телета.

„Големият брой животни в едно стопанство е добре, но само визуално. Де факто има големи пропуски, няма работници. Не е ефективно. Затова след като затворим цикъла, искаме да редуцираме животните на 400, за да имаме тотален контрол и да увеличим коефициента на успешни раждания. Така ще можем да добиваме годишно 200 мъжки телета, които да изпълват капацитета на телеугоителното, и 200 женски, които да продаваме за разплод или оставяме за ремонт на нашето стадо“, споделя плановете си Петров. 

Въпреки че всеки ден трупа опит на терен, той не пренебрегва качественото образование. Завършил е бакалавърска степен по "Аграрна икономика" и магистратура по „Селекция и репродукция в животновъдството“ в пловдивския Аграрен университет. Повече за него и начина, по който се грижи за животните във ферма „Сакар Ангус“, вижте във ВИДЕОТО.