Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните – Плевен д-р Иван Йорданов подаде оставка, съобщава регионалната медия „Плевен прес”.

Ще загробват и фуража от огнищата с високо патогенна инфлуенца по птиците в Плевенско

Според представената информация дългогодишният директор на ОДБХ – Плевен се оттегля от поста си по свое желание, като в момента е в болничен и не ходи на работа.

Човек трябва да знае кога да си отиде, коментирал д-р Йорданов пред медията и заяви, че не може да приеме всичко, което става с агенцията, без да дава подробрости.

Д-р Иван Йорданов оглавяваше Областната дирекция по безопасност на храните - Плевен от самото начало на нейното създаване през 2011 година. Засега няма официално известие за оставката му от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), а на сайта на институцията той все още е вписан като директор на областната дирекция.

През изминалия месец именно в област Плевен пламна първото за годината огнище на инфлуенца по птиците, което обхвана четири птицеферми. В коментар за Агри.БГ тогава д-р Йорданов заявява, че „общо от заболяването са загинали и  умъртвени по хуманен начин над 330 000 птици“ и уточнява: „Всички те са загробени на утвърдената за целта площадка. Спазени са всички изисквания за дезинфекция и подготовка на ямата за загробване“.