Заради използването на стари данни за животновъдството от 2016 г. плановете на ЕС за намаляване на индустриалните емисии може да засегнат три пъти повече свинеферми и почти четири пъти повече птицеферми, отколкото се предполагаше първоначално.

Информацията е от изтекъл доклад на Европейската комисия, цитиран от EURACTIV. Според първоначалните данни се очакваше промените да обхванат около 20% от свинефермите в Европа, но се оказва, че като се отчете ситуацията през 2020 г., степента на засягане на европейските ферми ще бъде около 61%.

Всичко за Кампания 2023

"За нашата страна при сегашната ситуация в сектора ще бъдат засегнати 94% от свинефермите. Това се дължи на структурата на българското свиневъдство, което е с по-голям брой животни, но по-малък брой ферми, докато в Западна Европа е точно обратното – по-голям брой ферми с по-малко животни", коментира за Агри.БГ Димитър Михайлов, изпълнителен директор на Асоциацията на свиневъдите в България. 

Това ще предизвика сериозно недоволство в целия животновъден сектор, тъй като директивата се отнася и за птицевъдството, и за говедовъдството. 

Данните, използвани като основа за настоящото предложение, включително противоречивия праг за броя „животновъдни единици“ – точката, в която фермите ще бъдат определени като „промишлени“ и следователно ще бъдат санкционирани, са от проучване на фермите на Eurostat от 2016 г.

 

„Информацията е доста притеснителна, защото става ясно, че в ЕК не са изчислили правилно последствията, които могат да настъпят, ако се приложат готвените промени. Това ще доведе до още по-голямо намаление на производството на свине, говеда и птици в целия Европейски съюз, което ще застраши сериозно продоволствената сигурност, към която ЕС се стреми и е заложил като една от основните си цели, особено след началото на конфликта в Украйна“, казва още експертът.  

В момента текат обсъждания и коментари на проектодокумента. Евродепутатите дават своето становище, но това се прави на база данните от 2016 г. Трудно е да се прогнозира какво ще се случи в настоящата ситуация, но е ясно, че е необходимо да се направи сериозна ревизия. 

Димитър Михайлов: Това законодателство не трябва да бъде приемано, защото ще има сериозни последици върху производството.

„Ние се свързахме с Copa-Cogeca, макар България да не членува в най-голямата фермерска организация в ЕС. Тяхното становище и на всички производители в Европа е, че директивата е абсолютно неприемлива. Писахме и до всички български евродепутати във връзка с този проблем“, каза още Михайлов. 

България не може да задоволи собственото си производство и не бива с един аршин да се прилагат тези изисквания към държави със свръхпроизводство и такива, които не могат да задоволят местното си потребление.

„Едно от предложенията е, ако се прилагат някакви прагове, над които да се изискват комплексни разрешителни, това да става след като даденият животновъден подотрасъл задоволява поне 90% от местното потребление. В противен случай това застрашава продоволствената сигурност на дадена страна“, смята още браншовият представител.