Реализацията на проектите за възстановяване на хидромелиоративната система в страната се движи по план. Това стана ясно по време на заседание на Консултативния съвет по хидромелиорации и поливно земеделие, което се проведе в Министерството на земеделието и храните (МЗХ). 

Още по темата: Напояване: Мисия възможна

Участниците в срещата разгледаха и одобриха критериите за оценка на обекти на „Напоителни системи“ ЕАД за възстановяване на водната инфраструктура. Те се финансират от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 г. 

В най-скоро време ще се подпише и Меморандумът с Университета по архитектура, строителство и геодезия, където се подготвят хидроинженери и ще се използва капацитетът на висококвалифицирани специалисти.
 
Стратегията за поливно земеделие е одобрена от Министерския съвет и ще се пристъпи към нейното прилагане. Ще се търси възможности за нисколихвен заем по Плана за възстановяване и устойчивост.

По-рано днес земеделският министър Кирил Вътев се включи в Национална научна конференция по околна среда, организирана от Националния институт по метеорология и хидрология. 

Той припомни, че съвместно с колегите си от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) работят за опростяването на разрешителния режим за напояване, като крайната им цел е държавата да бъде задължена да предоставя достъп до поливна вода на земеделските стопани.