През изминалото денонощие времето и в България претърпя обрат. Валежи от дъжд, на места до 30-40 л/м2, а дори и от лед паднаха някъде. Каква е прогнозата за валежната зона над страната през следващите дни и крие ли времето опасност за реколтата?

Как да свалим себестойността в земеделското производство чрез устойчиви практики?

Сухото и необичайно топло време за периода притесняваше откъм влагозапаси земеделците. Преди седмица данните на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) сочеха, че в източните и южните райони нивото на влагозапасите в 50сm почвен слой при зимните житни култури е незадоволително за сезона – под 65 % от ППВ

Затова настоящите валежи обнадеждиха фермерите и в социалните мрежи масово се появиха снимки на инсталирани дъждомери в очакване на дъжда. Имаше обаче и неприятни изненади. Градушка с размерите на лешник удари петричките села в района на „Кулата“.

Валежната зона постепенно се измести на изток, но седмичната прогноза на НИМХ е за предимно облачно и дъждовно време в цялата страна. Наред с това и температурите остават по-ниски. 

Прогноза на НИМХ за опасни метеорологични явления на 18 април

В петък ще има условия за слани в Предбалкана и района на Перник, Драгоман, София, Кюстендил, Дупница и Благоевград. Слани се очакват и в котловинните полета на Шуменското плато, предупреждават от Meteo Balkans.

През следващите 24 часа синоптичната обстановка над източната половина от Балканския полуостров, включително България, ще се усложнява заради преминаващия циклон, съобщават метеоролозите.

През нощта срещу събота от юг валежите ще се активизират, а вятърът от североизток ще се усили, особено в източната половина от страната. През деня валежите ще продължат, интензивни и значителни по количество ще са в Източна България, там вятърът ще стане северен. Температурите ще са с малък дневен ход”, пише в прогнозата на НИМХ.

На фона на това от Министерството на околната среда и водите издадоха предупреждение за повишаване на речните нива в голяма част от басейните на 17-и, 18-и, 19-и и 20-и април.

За днес, 18 април, се отчита, че в резултат на валежи речните нива ще се повишават в част от Дунавски басейн, Черноморски басейн, родопските притоци на Марица и водосбора на Арда, а в резултат на оттичане, ще има повишения в долните течения на основните реки от Западнобеломорски басейн.

Надеждите на земеделците са, че водните басейни ще се напълнят и поливният сезон ще бъде подсигурен предвид рекордно ниските водни обеми на места (като този на язовир Пясъчник например).

Интензивните валежи обаче крият риск от наводнения, а прогнозите за слани също будят тревога. Дано лошите варианти не се сбъднат. Засега няма официални данни за щети в земеделските площи.