Днес Фонд „Земеделие“ получи  годишната награда „Достъп до добра храна - 2015“ за успешното прилагане на схемата „Училищен плод“. Наградата бе връчена на II-та национална конференция „Достъп до добра храна“, информират от фонда. Това е инициатива, която обединява усилията на държавните институции, производители, граждански организации и медии за подобряването на регулаторната рамка, производството, търговията и публичния образ на добрата храна. 
 
Д-р Лозана Василева, зам. изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“ прие наградата и благодари от името на институцията. „Използвам този форум, който се провежда в Международния ден на храната, за да припомня, че схема „Училищен плод” се прилага в България за шеста поредна година.
 
Отбелязваме наистина голям интерес от страна на учебните заведения, а броят на децата, които получават свежи плодове и зеленчуци, нараства с всяка кампания. През миналата учебна година 2 898 учебни заведения с над 400 000 деца получиха пресни плодове и зеленчуци. За настоящата учебна година желание за участие в схемата са заявили близо 3 450 детски градини и училища, в които учат 460 000 деца“, каза д-р Василева.
 
Тя информира участниците във форума за важна новост при прилагането на схемата: плодовете и зеленчуците, които ще се раздават на децата от началото на ноември, без цитрусовите и бананите, вече ще се набавят чрез местни покупки и от местните пазари. Целта на тази промяна в нормативната база е да бъдат стимулирани българските производители. 
 
 
© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!