32 694 земеделски стопани са кандидатствали по подмярка 21.1 "Извънредно временно подпомагане за земеделските стопани COVID 1", а по подмярка 21.2 "Извънредно временно подпомагане за земеделските стопани COVID 2" – 1 166, информират от Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ).

Официално: Земеделците не могат да се възползват от мярката 60 на 40

Общо 33 860 са подадените заявления по двете направления на мярката. Най-много кандидатури по COVID 1 има в област Пловдив – 3 676. Област Хасково пък е първенец по подадени документи за COVID 2 – със 142 кандидата. 

Приемът по мерките приключи на 21 септември. След финализиране на административните проверки, допустимите заявления ще бъдат платени, заявяват от ведомството.

„Финансовата помощ по мерките се изплаща под формата на еднократна сума. Таванът на подпомагането за един земеделски стопанин е не повече от левовата равностойност на 7000 евро“, припомнят от Фонда.

Бюджетът по подмярка COVID 1 е 93,5 млн. лева и обхваща секторите „Плодове и зеленчуци", „Маслодайна роза" „Винени лозя", „Декоративни растения", „Животновъдство" (говеда, биволи, овце и кози) и „Пчеларство".  

Подмярка COVID 2 е с бюджет 5,5 млн. лева и включва всички останали направления в областта на растениевъдството и "Животновъдство" (свине и птици).