Брояч, който показва изплатените средства по Програмата за развитите на селските райони (ПРСР 2014-2020), е новата функционалност на сайта на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ). Може да го намерите в горния десен ъгъл на тяхната интернет страница. 

Гласувайте: Запасявате ли се с торове навреме?

Броячът отчита преведените средства към бенефициери от началото на 2022 г. до момента, като изключва изплатените средствата по мерките от ПРСР, администрирани от „Директните плащания“, а именно: мярка 10 „Агроекология и климат“, мярка 11 „Биологично земеделие“, мярка 12 „Плащания по НАТУРА-2000 и рамкова директива за водите“, мярка 13 „Плащания за райони с природни или други специфични ограничения и мярка 14 „Хуманно отношение към животните“.

На сайта им има и брояч, който отчита изплатените средства по директните плащания за Кампания 2021 и ще отчита тези за Кампания 2022.

За своевременно изплащане на средства по ПРСР Фондът препоръчва на бенефициерите след изпълнение на инвестицията по договорите, да не изчакват крайните срокове, а да заявяват плащанията своевременно. Така при установени несъответствия при обработката на документите за плащане ще има необходимото време за тяхното отстраняване и безпрепятствено получаване на средствата.

На сайта на ДФЗ са публикувани също „Препоръки за правилно отчитане на одобрени проекти, подаване на заявка за плащане и спазване на задължения след сключване на договора и в периода на мониторинг“, както и „Ръководство за изпълнение на договори за безвъзмездна финансова помощ“.