В цял свят е доказано, че безкомпромисен контрол може да има само когато той се извършва между конкуренти. Ако искаме да имаме такъв по храните, трябва да създадем законови условия и да се вмени право на самоконтрол на производителите около определена марка, продукт и прочее, защото така няма шанс да се накара някого да си затвори очите или да направи компромис.”

Питаме ви: Планирате ли да прилагате някоя от Екосхемите? 

Това заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев в отговор на депутатски въпрос, свързан с контрола на качеството на млечни продукти, санкциите при нарушения и капацитетът на лабораторния контрол у нас.

От парламентарната трибуна беше представен анализ на „Сдружението за достъпна и качествена храна”, направен в акредитирана международна лаборатория, който разкрива фрапиращи измами при едни от най-реномираните и скъпи марки овче сирене на родния пазар.

По думите на министър Вътев скоро предстои да се направи комплексна проверка на храните от няколко институции, като резултатите ще бъдат обявени публично. 

У нас контролният държавен орган за проследяване качеството на храните е Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Тя разполага с 5 специализирани структури за научноизследователска и лабораторна дейност и 9 регионални лаборатории. Но според министъра дейността на агенцията не е достатъчен гарант за контрол.

Кирил Вътев: Във варианта, в който БАБХ контролира всичко, колкото и да увеличим числения й състава, тя няма да как да се справи. 

Аграрният министър припомни и регламентираните глоби и имуществени санкции за нарушителите. При установяване на нарушение те са в размер от 2000 до 4000 лв. и от 4000 до 6000 лв. Нарушение, извършено в тригодишен срок от влизане в сила на наказателното постановление, издадено за същото по вид нарушение, се санкционира в троен размер. За извършени системни нарушения се налага санкция в петорен размер.