В момента Министерството на земеделието изготвя план за 2020 г., с който да предотврати разпространението на чумата по свинете у нас. След като бъде готов, ще бъде утвърден от Централния епизоотичен съвет.

Пет нови случая на чума по свинете, вирусът стигна до Драгоман

Това стана ясно по време на двудневна конференция на тема: „Африканска чума по свинете – изводи, поуки и бъдещи действия“. В нея участваха експерти от ресорното министерство, Агенцията по храните, Центъра за оценка на риска по хранителната верига, както и представители на научните среди и браншови организации.

Планът за следващата година ще включва конкретни мерки и срокове за изпълнението им. В него ще бъдат ясно разпределени дейностите за борба с болестта между отделните държавни структури. Предстои и мащабна информационна кампания. 

От земеделското министерство припомнят, че в момента тече прием на проектни предложения по подмярка 1.1. „Професионално обучение и придобиване на умения“. Тя е за курсове и семинари, свързани с предотвратяване и/или преодоляване на усложнена епизоотична обстановка, включително и подобряване на биосигурността в стопанството. 

Във връзка с констатираните слабости при прилагане на мерките срещу заразата, в момента се правят промени в нормативната уредба. Целта е да се облекчи режимът за регистрация на обектите за отглеждане на животни за лични нужди. 

Промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност включват още подобряване на ветеринарномедицинското обслужване, завишаване на мерките за биосигурност в обектите, както и задълженията на собствениците и местната власт.

Предвижда се по-добра координация между БАБХ и Българския ветеринарен съюз. Сред важните приоритети е да се извършва постоянен лабораторен контрол при домашни и диви свине, за да може болестта да се диагностицира навреме.

Засиленият граничен контрол на движението на живи животни и личен багаж на пътниците, пристигащи или транзитно преминаващи на/през територията на страната, ще продължи и занапред.