Градушка с размери от средно голямо яйце до грахово зърно порази насаждения в землищата на десетки населени места от Северозапада.

Градушка с размерите на яйце удари няколко села край Годеч

„Уж старите хора казват, че градушка не бие нощем, но тази при нас падна малко преди 22 часа. Удари веднъж с по-дребни зърна, а 10 минути след като спря отново заблъска със зърна като лешник”, разказва за стихията стопанинът Георги Георгиев, който отглежда домати и има овощна градина край река Дунав.

Бурята започнала със силен вятър и дъжд, който изведнъж се примесил с градушка.

„Направих оглед едва по обяд и то частичен, защото през нощта беше невъзможно, а и сутринта още валеше и нямаше как да вляза в масивите. Успях частично да установя щети. Имам прекършени от градушката и силния вятър домати.

Овощните дръвчета не са много пострадали. Имам обрулени листа и прекършени клончета, които ще изрежа веднага, щом валежите спрат окончателно и това стане възможно", обяснява Георги.

Има информация за пострадали частично ниви със зърнени култури. В региона най-сериозно градушката е увредила насаждения в района на Козлодуй, Оряхово, Белоградчик, Димово, Ружинци.

Жълт код за опасно силни валежи е издаден за днес за пет области в страната - София област, Благоевград, Пазарджик и Стара Загора, стана ясно от информация на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Очакванията на метеоролозите са, че утре обстановката ще се успокои, но температурите в по-голямата част от страната ще останат по-ниски от обичайните за втората половина на месец май.