Градушка с размерите на яйце падна в по-високите части на община Годеч, Софийска област. Валежите от дъжд и лед са започнали снощи, 20 май, около 20 часа и са продължили 15 минути, придружени с вятър и гръмтевици.

Земеделие: Предстоят интензивни дъждове и гръмотевични бури

Няма пострадали хора. До този момент няма информация за унищожени култури в земеделските площи на общината. Щетите от градушката в момента се описват от местните власти. Данните са за паднали клони и поражения в дворовете на къщите.

„Снощи малко след 20 ч. е паднала градушката. Най-пострадали са селата Бърля, Комщица и Смолча. Те са разположени на границата със Сърбия. Щетите са най-вече от паднали клони. Района не е силно населен, повечето са възрастни хора, а обработваемите площи са малко, има предимно пасища и ливади. В селата, които са на по-ниска надморска височина има развито земеделие, но в тях, както и в град Годеч, снощи имаше само валежи от дъжд.“, информира ресорният заместник кмет на Община Годеч Надя Сотирова.

Милка Асенова, кметски наместник в най-засегнатите села, сподели пред Агри.БГ, че природното явление е било невиждано в района и със страшна сила. Предостави и снимки от местни жители, показващи големината на градушката.

Милка Асенова: "На този етап нямам сигнали от пострадали стопани на земеделски култури. При нас насажденията са във фаза на покълване. Тук традиционно се отглеждат картофи, но са на малка площ, няма големи масиви. В личните стопанства на хората има нанесени поражения от различен характер.

Една оранжерия е със счупени стъкла. В момента извършваме огледи. Фиксираната големина на градушката отговаря на размера на М яйце. В началото градушката беше като грахово зърно, мина към лешник, орех... Последните 5 минути валя град, с размерите на яйце. Облакът беше толкова голям, че се стъмни като нощ. Повечето жители са възрасти и се уплашиха, но за щастие няма пострадали хора."

И днес в сила остават предупрежденията за проливни валежи, гръмотевични бури и опасност от градушки, но в южните райони на страната. В пет области е обявен жълт код за интензивни валежи, с количества от 40-50 литра на кв. метър. Температурите ще се понижат драстично.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Суша тормози земеделците и в Северозапада

Последни надежди за дъжд в района на Кнежа

Разорават посеви с пшеница в Добруджа!