26 000 български граждани са подкрепили европейската инициатива за забрана на клетките за отглеждане на кокошки-носачки в подписка, организирана от сдружение "КАЖИ". 

Съдът връща старо правило за имитиращите продукти

На европейско ниво инициативата е подкрепена от 1,5 милиона европейски граждани и вече е представена в Брюксел. Германия, Австрия и Швейцария вече са приели забрани на клетките за кокошки-носачки, съобщават от сдружението.

Близо 2 000 са компании по света, които поемат ангажимент да прекратят продажбата и употребата на яйца от ферми с клетки. Сред тях са и някои от големите вериги в България. До края на ноември сдружение "КАЖИ" провежда кампания под наслов „Разперени криле“в софийското метро, призовавайки пътуващите да не купуват яйца с код 3 - от клетъчно отглеждане.

Организаторите припомнят, че при такъв тип отглеждане на една птица се пада място колкото лист А4, което не стига дори да разпери крилете си.

“Показвайки загриженост за животните, оказваме влияние върху индустрията. Трима от всеки четирима българи смятат, че не е морално да се отглеждат кокошки в клетки. Всеки от нас може да допринесе за промяната. Kато не купуваме яйца с код 3, отправяме ясно послание към търговците и производителите”, призовават защитниците на животните.