"Защо Министерството на земеделието разработва и обсъжда наредби за прилагането на Стратегическия план, при положение че той все още не е оценен с влязло в сила решение?”, гласи депутатско питане към настоящия агроминистър Кирил Вътев. Става дума за задължителните екологична оценка (ЕО) и оценка за съвместимост (ОС) на Плана, които така и не стана ясно направени ли са.

За фермерите ли е писан Стратегическият план или да се намери работа на консултантите?

Още при първата чернова на Стратегическия план бе направена оценка за степента на отрицателно въздействие от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и според нея при прилагането му той може да окаже значително отрицателно въздействие върху природни местообитания и популации, намиращи се в защитените зони от Натура 2000. 

След това Планът за новия програмен период (2023 – 2027 г.) бе неколкократно коригиран, но „без МОСВ да излезе със становище по ЕО и ОС”, подчертава народният представител. Междувременно Министерството на земеделието и храните стартира първите работни срещи по прилагането и управлението на последния вариант на Стратегическия план.

Така възниква въпросът има ли вероятност липсата на посочените оценки да се отразят върху изпълнението на Плана впоследствие.

От министерството отговарят, че първият вариант на Стратегическия план е одобрен от Министерския съвет на 24.02.2022 г., изпратен на Европейската комисия на 25.02.2022 г. и публикуван на 01.03.2022 г. с Доклад за екологична оценка и Доклад за оценка на степента на въздействие върху защитени зони от Натура 2000. Приема се, че той не е променян, а само преразглеждан по-късно, като са отразени бележките и коментарите в рамките на преговорния процес и финално е одобрен.

Към настоящия момент Доклад за екологична оценка на СПРЗСР 2023-2027 г. ведно с необходимите приложения и многократно допълнително изискуеми документи е представен към МОСВ. Подробна информация за характера на промените и тяхното отражение в Доклада за екологична оценка се съдържа в изготвената и представена по искане на МОСВ допълнителна сравнителна таблица”, уточняват от агроведомството.

Подчертава се, че в хода на преговорите от страна на министерството са отразени и всички специфични препоръки от ГД „Околна среда” на Комисията по отношение на „изпълнение на изискванията на екологичното законодателство за защита на екосистемите, биологичното разнообразие, опазване на водите, почвите и въздуха, кръговата икономика, отпадъците, борбата с климатичните промени, както и изискванията на ЕК за демаркация и допълняемост на интервенциите по двата стълба на ОСП.