Демонстрация на машина за контурна резитба и съвременни методи за резитба при костилкови овощни видове може да видите в семинар на Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ) - Силистра

Кампания 2022 за директните плащания започна и онлайн 

Показното ще бъде направено на 9 март (сряда) от 10:15 часа в овощната градина на земеделския стопанин Самет Мехмед, в село Вокил, община Дулово, област Силистра. Участието в семинара е безплатно, а за улеснение на участниците организаторите обявяват сборна среща пред кметството на селото в 10:00 часа.

По време на семинара с демонстрация участниците ще се запознаят с особеностите при резитби на костилкови овощни видове - сливи и кайсии, за формиране на корона при младите дръвчета, резитба на плододаващи насаждения, а също така и подмладяваща резитба на стари градини с изтекъл амортизационен срок. 

На място в овощна градина ще се извърши демонстрация на машина за прецизна контурна резитба.

Стопаните, отглеждащи трайни насаждения, ще бъдат запознати с възможностите за подпомагане на земеделските стопанства по подмерки 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ и 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г., информират още от службата.

Основните теми на информационния семинар са:
  • Резитби за формиране на корона през първите 1-3 години;
  • Резитба при плододаващи дървета;
  • Подмладяваща резитба на стари градини с изтекъл амортизационен срок;
  • Демонстрация на машина за прецизна контурна резитба в овощната градина на земеделски стопанин Самет Мехмед от с. Вокил, община Дулово;
  • Възможности за подпомагане на земеделските стопанства по подмерки 6.1  и  6.3.

Програма и покана за събитието може да видите тук.