От началото на годината на македонските фермери са изплатени 85 милиона евро субсидии. Това съобщи техният министър на земеделието Траян Димковски. Той увери, че намаляване на бюджета за субсидии няма да има и те ще бъдат изплащани редовно. Около 110 млн. денара (3,5 млн. лв.) вече са преведени на земеделските производители за обслужване на просрочени задължения, научаваме от сайта на ведомството.

Животновъдство: Двойно по-големи продажби на български агнета

Предстои да бъде платена допълнителна финансова помощ от 400 денара (12,70 лв.) за доставено агне в регистрираните кланици. Съседите ни са предвидили и допълнителна мярка – 700 денара (малко над 22 лв.) за непродадено агне.

Траян Димковски подчерта, че поради намаления износ на агнешко месо вследствие на глобалната пандемия, общата финансова подкрепа за нереализирано агне ще се увеличи до 2500 денара (почти 80 лв.), което донякъде означава субсидиране на цялата стойност на агнешкото месо.

Министърът посочи още, че се след преодоляване на здравната криза, причинена от коронавируса, земеделието ще бъде изключително важно за цялостната икономика на страната и гражданите.

"Всяка мярка е насочена към подпомагане на земеделските стопани, за да не прекъсват селскостопанските дейности, да произвеждат повече, да покриват загубите в производството и да реализират успешно стартираните инвестиции", казва още Димковски.

"Чрез отварянето на платформата „Предлагане и търсене“ ние дадохме възможност на фермерите да предлагат своите продукти и да имат гарантирано пласиране", напомни той.

Македонският министър призовава гражданите да купуват фермерски продукти и по този начин да защитават и подкрепят местното производство. Земеделските стопани, които са самостоятелно заети лица и са регистрирани съгласно Закона за търговските дружества, ще имат възможност да използват част от икономическия пакет от мерки, като финансова подкрепа от 14 500 денара (461 лв.) за месеците април и май, заключи Димковски.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

БАБХ: Засиленият контрол остава и за Гергьовден

Кой спечели и кой загуби от продажбите на агнешко месо?

Нова наредба: Обезщетения за животновъдите при зарази