За последните две години цената на едро на агнешкото месо достигаше 4,50 лв. и имаше агнета, които не се реализираха покрай празниците. Сега цената на едро не пада под 5 лв. На места се говори за 5,20 лв. и дори 5,50 лв. цена на едро, коментира за Агри.БГ Симеон Караколев, съпредседател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).

Животновъдство: Двойно по-големи продажби на български агнета

По думите му ограничаването на вноса на македонско агнешко и държавната помощ за кланиците тази година дават ефект. 

„Вносът на македонски агнета миналата година беше между 130 и 150 тона. Това са поне 12 – 13 хиляди агнета. Освен това тази зима имаме изнесени около 30 хиляди овце за Турция. Всички тези действия допринасят. Наблюдаваме даже, че има един дефицит в момента“, обяснява Караколев. 

По данни на бранша за Великден са реализирани над 80% от агнетата, а останалите 20% са в готовност да бъдат продадени за Гергьовден. Статистика на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) също сочи ръст – очакванията са, че ще има двойно увеличение на реализацията на българско агнешко в страната спрямо 2019 г. 

По време на тричасовия онлайн Консултативен съвет по животновъдство, проведен миналата седмица, стана ясно, че от 1 до 27 април в кланиците у нас са заклани 78 414 агнета. През миналата година, в периода от 1 април до 6 май, реализираните животни са били едва около 55 хиляди. 

Наред с останалите мерки на държавата да се стимулира консумацията на българско агнешко беше и възможността да се колят животни на място във фермата, но в присъствието на ветеринар. 

„Това е кризисна мярка. Който се е възползвал по правилата от нея, реализацията, която е извършвал на дребно, после ще му мине за доказване по обвързаната подкрепа. Останалите, които не са го направили, дори и да си пускат фактура, няма как да мине. Това беше същественото в случая“, уточни съпредседателят на НОКА.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Браншовик: Ще задължат веригите, но ще има секторен подход

Преди Великден: Застрашено ли е българското агнешко?

Отпускат държавна помощ за кланиците за изкупено агне