Спешно провеждане на Консултативен съвет по тютюна към министъра на земеделието, най-късно до средата на февруари 2022 г., поискаха от Националната асоциация на тютюнопроизводителите - 2010 (НАТ-2010)

Индикативен график 2022 за субсидиите от ДФЗ

Това е второто входирано писмо до Иван Иванов с такова искане, като обаче се включва нова първа точка в него - Подпомагане за регистрирани през 2022 г. тютюнопроизводители по de minimis.

До края на месеца (31 януари) тютюнопроизводителите кандидатстват за държавната помощ, по която 2 113 от тях, реализирали продукцията си през 2020 г. и вписани в регистъра през 2021 г., ще бъдат компенсации за част от производствените разходи за отглеждане на тютюн.

Другите точки в Дневния ред, поискан от асоциацията са:

 

  • Преходна национална помощ за тютюн (ПНПТ) кампания 2021, индикативен график на ДФЗ и срок на плащане
  • Място на тютюна в реформирана ОСП на ЕС през периода 2023-2027, нова референтна рамка за ПНПТ
  • Разни

При първото искане за Консултативен съвет през тази година председателят на НАТ-2010 Цветан Филев подчерта пред Агри.БГ: “Трябва да се отбележи, че в последните 6 месеца на 2021-а година и сектор “Тютюн”, както и на цялото земеделие на България, му повлия повишаването на горивата, на газа, както и галопиращите цени на торове и препарати. Като всички те са основни консумативи за отглеждането на културата”.