Дългоочакваните валежи от фермерите идват в петък. Поне това сочат прогнозите на метеоролозите. Обилните валежи, които трябва да паднат на територията на цялата страна може би ще успеят да спасят рапицата, която към момента е в недобро състояние. Това коментира агрономът на Агри.БГ Атанас Иванов.

Експерти: Има надежда за повече дъжд през октомври

„Без значение дали сеитбата е била ранна или късна, тези валежи ще дадат последен шанс на културата да се стабилизира и развие нормално. Те могат обаче да имат и негативен ефект, ако са недостатъчни. В този случай ще накарат рапицата да поникне, а влагата да не стигне и тя да загине,“ коментира агрономът. 

По думите му рапицата, поникнала след 10 октомври, е с компрометиран добив до 50%. Иванов препоръчва използването на растежни стимулатори. Благодарение на тях културата ще успее да достигне до подходяща фаза за зимуване.

По негови наблюдения маслодайната култура на повечето места в страната не се развива пълноценно. Производителите в района на Карнобат са едни от малкото, които могат да се похвалят с малко по-добри резултати на фона на другите в страната.

Очакваните дъждове ще се отразят благоприятно и на есенниците. След падналият дъжд в края на работната седмица, земеделците, които все още не са засели пшеницата, ще могат да стартират със сеитбата.

„А тези, които вече са я направили, валежите ще дойдат в идеалния момент. Ако прогнозите за 20 л на кв. м се сбъднат, всичко ще изглежда по-добре и културите поне леко ще се стабилизират,“ убеден е Атанас Иванов.