Ежедневните дъждове попариха надеждите на земеделскките производители от Плевенска област за високи и качествени добиви от ечемик и рапица. Жътвата при ечемика в Плевенска област стартира на 15 юни при среден добив 430 кг/дка. Тогава от направените метровки в посевите с пшеница и ечемик експертите отчетоха прогнозни добиви от 430 килограма за ечемика и 440 килограма за пшеницата.

 

Преди половин месец земеделските производители бързаха да стартират и жътвата на пшеница при добри цени на пазара и хлебопекарни качества, тъй като дългосрочната метеорологична прогноза беше с условия за интензивни валежи и гръмотевични бури придружени на места с градушки.
Дъждовете, обаче, застигнаха комбайните в ечемичните ниви.
Към момента едва около 30% от ечемика в Плевенска област е прибран от полето. Реколтираните площи са около 60 хиляди декара. Общото производство на ечемик е 23 366 тона, а средният реален добив от декар е 400 килограма.

 

Приблизително преди две седмици в Плевенско започна и жътвата на рапица. По мнение на експертната комисия в началото на жътвата очакваните средни добиви при добри климатични условия за тази култура ще бъдат около 240 кг/дка. От Областна дирекция "Земеделие" в Плевен отчетоха, че в повечето общини в областта има полягане на културата, а на места се извършва десикация за ускоряване на узряването на рапицата.

 

Към момента само 8% от рапицата е прибрана от полето. Реколтираните площи са 22 312 декара. Общото производство от рапица е 5 283 тона при среден добив 237 киклограма от декар.
Най-високи към момента са добивите от рапица в община Долна Митрополия, където земеделските стопани прибират по 317 килограма от декар средно. В община Левски средният добив засега е 289 кг/дка, а в община Долна Митрополия - 250 кг/дка.
В областта работят 138 машини.