„Министерство на земеделието, храните и горите следи постоянно процесите в производството на череши. Ако се наложи, държавата има инструменти, с които може да предприеме  мерки с цел регулиране на реалната пазарна обстановка“. Това каза зам.-министърът на земеделието, храните и горите д-р Цветан Димитров, който се срещна с протестиращи черешопроизводители на пътен възел „Стара Загора“.
 
 
Пред фермерите д-р Димитров обясни, че помощта "de minimis" се прилага само тогава, когато се компенсира загуба на себестойност, а не загуба на печалба, съобщи пресцентърът на земеделското министерство.
 
По думите на зам.-министъра, процесът се наблюдава, направени са изчисления, ангажирана е Селскостопанска академия и научните институти, които могат най-обективно да направят преценка.
 
„За тези, които са изпълнили всички агротехнически мероприятия, и които са застраховани, цената е около 600 лв. на декар, като от тях 272 лв. са субсидии от държавата или около 44%“, каза Цветан Димитров.
 
Той посочи, че няма свръхпроизводство на череши в страната, но има увеличение на черешовите насаждения с 12 хил. дка. Около 20% от производителите нямат договор с изкупвач, каза още той и допълни, че България ежегодно е износител на 2000 тона черешова продукция, а големите купувачи са Румъния, Германия, Италия.
 
 
По-късно през деня зам.-министър Димитров проведе среща с един от основните преработватели на череши, на която се обсъдиха тенденциите в изкупуването на череши на европейския и световен пазар.
 
Д-р Димитров получи уверение, че през тази година е планирано да се изкупят с около 20% повече череши в сравнение с миналата година. Ще бъдат изкупувани, както вече договорени количества, така и череши от региони, в които изкупната кампания още не е започнала.
 
Същевременно в Кюстендил в Института по овощарство имаше експертна група от МЗХГ, ССА и браншови организации за анализиране на пазарната ситуация, изкупните цени и производствените разходи.