Допълнителни субсидии в размер на 18 600 000 евро за тази година ще получат биопроизводителите в Дания. За следващата – 2020 г., е предвидена по-голяма сума, пише изданието Meatinfo.

Коя беше капката, която преля чашата на биопроизводителите?

Числеността на биопроизводителите в Дания достига почти 4000, но северната страна иска да ускори преобразуването на селското стопанство от традиционно към био. Допълнителните средства бяха заделени тази седмица, за да стимулират фермерите да преминават към биопроизводство, обяви министърът на околната среда и храните Якоб Елеман-Йенсен.

Биопроизводството
в Дания никога не е било толкова голямо, колкото сега, и никога в този сектор не е имало толкова много фермери. Нямаме намерение да спираме дотук – искаме да разрастваме сектора, обясни още министърът.

180 млн. норвежки крони (18 600 000 евро) ще бъдат заделени в качеството на субсидии за развитието на биопроизводството.

През 2020 г. пакетът от субсидии ще бъде увеличен, а фермерите ще могат да подават заявки за получаване на средства за производство на свине или едър рогат добитък, се казва в прессъобщение на Министерство на околната среда и храните.