Само на 25 години Евелин Зафирова е открила щастието в семейната ферма „Радевите“ в град Перник. По професия музикален мениджър тя напуска столицата, търсейки свободата извън панелката. Днес нейните песни ехтят на природната сцена – поляни, ливади, във фермата, сред овцете и конете.

ДАМИТЕ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО

Как стигнахте от музикалната сцена до овцефермата?

Завърших Националното музикално училище „Любомир Пипков”, специалност "Народно пеене". След това много настоявах да продължа с музикален мениджмънт в НБУ, но никога не съм го работила.

Живеех в София от малка, макар че съм родом от Радомир. След като завърших, установих, че не мога да бъда затворена в апартамент, това не е моето място и се върнах в родния град. Така се запознахме с мъжа ми и се озовах тук. Пея постоянно и навсякъде, на всеки.

И във фермата при овцете пея. Аз пея – те блеят, разбираме се.

Разкажете ни повече за семейната ферма.

Фермата е на моя свекър. От около три години съм част от нея. Имаме 200 овце. Те са местна порода кръстоска с Лакон. Идеята е да претопим стадото и напълно да преминем към Лакон.

Имаме и 300 дка земя. Половината е обработваема, другата половина - пасища и ливади за животните. Вече ги пускаме на паша. Слава Богу, овцете са добре, нямат болести, отгледаха чудесни агнета.

Имаме и пчелин от около 80 кошера. Разположен е в планината Голо бърдо, която е изключително богата на билки. В началото кошерите са били само пет, наследство от прадядото на моя свекър, но той ги е увеличил. През 2017 г. спечелихме проекти по подмярка 6.3 и от миналата година пчелинът работи с пълния си капацитет.

Обработваемите ни земи са с люцерна и сега обмисляме да засеем една малка площ с просо за продажба. Интересно ни е да видим какъв добив ще даде, понеже културата не е полулярна в този регион.

Дамите в селското стопанство: Рая Неделчева

Каква е Вашата роля в семейната ферма?

Основно аз се занимавам с продукцията. Тъй като реално цената на млякото не покрива нищо, решихме да започнем да правим кисело мляко и сирене. Аз ги правя. Млякото го приготвям вкъщи по рецепта на баба ми, няма никакви консерванти и стабилизатори. Сиренето също е по стара семейна традиция – с мая. Единствено кашкавала правим в една мандра наблизо.

Къде продавате прдукцията си? Намирате ли добър пазар?

Продаваме на близки и познати основно. Имаме си редовни клиенти. Направих фейсбук страница на фермата преди около месец и доста хора започнаха да си поръчват през нея. Маркетингът определено има значение.

Но ние сме малка ферма, продукцията ни е уникална и е за малък пазар. Произвеждаме около 20 кофички мляко на ден. За нас качеството е по-важно. Евентуално в бъдеще ще изградим една малка мандра.

Неочаквано беше, че имахме много поръчки за агнета около Великден въпреки извънредното положение. Хората си мислят, че ние постоянно имаме месо и едва ли не складирани наличности в хладилника. Някои се обаждаха до последно, но всичко беше вече запазено. Обикновено продаваме агнешко за празници, за банкети в по-големи количества, но и сега, въпреки карантината, много хора ни потърсиха.

Дамите в селското стопанство: Малинка Николова

Виждате ли перспектива за себе си в животновъдството?

Нямаме някакви космически печалби, но нямаме и загуби. Искаме да се развиваме, но не за сметка на качеството, не в огромни мащаби.

Не мисля да си търся друга работа, искам да развием това, което имаме и което ни прави щастливи.

Моят свекър е градил фермата в продължение на много години и се чувствам длъжна да продължим дейността. А и много ми харесва. Като казвам ние, имам предвид аз и дъщеря ни Вяра. Съпругът ми работи и няма време за фермата, така че ние сме фермерките в семейството.

Какви са плюсовете и минусите на това да си фермер?

Животът тук ми се отразява много добре. Изобщо не ме притеснява, че сега нищо не работи, нищо не ми липсва, защото на мен не ми е скучно. Във фермата сме всеки ден. Дъщеря ни скоро ще стане на една годинка. Тя постоянно е покрай животните. Мисли агънцата за котки. За нея също е добре да расте така, сред живата природа, свободно. 

Животните много ни зареждат. Имаме също коне и овчарски кучета. Те се отглеждат единствено заради страстта на семейството. Имам си любима кобила, която се казва Блонди, защото има рус перчем. Дъщеря ни също много обича конете. Гледам да я приближавам повече до тях. Те са различни, много обаятелни животни.

Няма минуси за мен. В началото, когато казах на приятелите си, че заминавам в провинцията, те се чудеха ще се видим ли пак, беше им странно. Но ние не живеем в различен свят. София е съвсем близо, мога да пътувам винаги. Но спокойствието и хармонията тук ме правят истински щастлива, а от това, което произвеждам, се чувствам пълноценна.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Дамите в селското стопанство: Ани Петрова

Дамите в селското стопанство: Пенка Влахова

Дамите в селското стопанство: Анна Боянова