Какъв да бъде новият облик на централния пазар в Добрич, кой да продава на него и какви продукти да има по щандовете -  това са част от въпросите в специална анкета, която обяви на сайта си община Добрич и чрез която цели да проучи мнението на добруджанци. Активността на жителите на Добрич е сериозна и анкетата се разпространява и чрез социалните мрежи. 
 
 
Запитването започва с въпроса каква оценка биха дали участниците в нея за сегашното състояние на добричкия централен пазар и дали има нужда от промени. Основният акцент, по който добруджанци трябва да изкажат позиция, е свързан с типичния поминъка на региона.
 
Дали местни земеделски производители, такива от околните общини, производители на храни или търговци и прекупвачи могат да участват на пазара е главното питане в анкетата. 
 
От община Добрич искат да уточнят още какво трябва да се продава на тържището – дали плодове, зеленчуци, подправки и сурови животински продукти или промишлени стоки. В момента на пазара и около него са разположени магазинчета за търговия, а не на производители.
 
Добруджанци трябва да посочат дали искат да се обособят специални зони на градския пазар. Те могат да бъдат за предлагане на храни собствено производство, за временна търговия със сезонни храни като дини, тикви, зеле, овошки, елхи и др., зони за складови помещения, за събития, за отдих с пейки, фонтани и озеленяване. 
 
 
Важен момент в анкетата е доколко е достъпен пазарът. В момента основната улица до него е изключително натоварена като ежедневните задръствания са факт. Преди няколко години около него се обособиха еднопосочни улици, за да се разтовари трафикът. През лятото на 2018 г. до пазара се изгради паркинг с 45 места за търговци и посетители. 
 
Все още обаче това е недостатъчно. Друг проблем е синята зона, според която всеки, спрял за покупка на пресни плодове или зеленчуци, трябва да си плати и таксата. В анкетата добричлии могат да посочат какви възможности виждат в  района на пазара, околните улици и пространства. В общинското запитване може да се даде и свободен отговор, в който всеки жител на града да посочи какво и как да се промени на кооперативния пазар, така че той да бъде място за чиста храна, произведена от земеделските стопани на Добруджа.