Преходът към биопроизводството е тенденция, която вече наистина е утвърдена в Европа, а не просто мода, която ще отшуми. Това каза пред Фермер.БГ д-р Светла Николова от Армина Био по време на международното изложение за биорподукти в Нюрнберг, Германия - BioFach:
 
Д-р Николова, какви продукти представяте на изложението BioFach? 
От години ние изнасяме за Европейския съюз на едро български продукти като розово масло, розова вода, лавандула, лайка и др. Решихме от миналата година да направим и собствена марка – Армина Био, като идеята ни е всичко да е регионално, българско и да се опитваме да представим нещата, с които България може да се гордее и вече имат висок имидж – като нашите масла и флорални води. Имаме сериозен интерес към флоралните води, тъй катo много малко производители разработват този сегмент. Не е лесно да наложим една нова марка, защото големите и вече утвърдени марки, най-вече на биопазара купуват от България на едро, пакетират ги и ги представят като техни брандове. Все пак ние ще продължим да навлизаме на този пазар, защото смятаме, че трябва да разработваме и предлагаме готови български продукти, за да могат хората да разберат, че качествените продукти могат да бъдат представени директно от български производители.


 
Затварянето на производствения цикъл ли е пътят за развитие на българското фермерство?
Да, определено смятаме, че принадената стойност с предлагането на краен продукт е това, към което трябва да се стремят повечето български производители. Разбира се сътрудничеството между производители и хора, които вече имат създадени контакти и могат да разработят крайния продукт – като маркетинг, като марка, която да бъде наложена... 
Напоследък има тенденция към търсенето на биопродукти – и например по отношение на розовата вода – вече почти никой не търси конвенционална такава, търсенето е на био розова вода. Преходът към биопроизводството е тенденция, която вече наистина е утвърдена. Не е просто мода, която ще отшуми. 
 
Какъв съвет бихте дали на българските фермери, които искат да минат към биопроизводство, както и да затворят цикъла на производство? 
Биопроизводството не е толкова трудно, както някои се притесняват. Необходими са обаче умения. Все още, за съжаление, има хора, които смятат, че премахването на амониевата селитра и неторенето е био. А това е абсолютно грешно. Комбинацията между различните култури, сеитбообращението, дори в многогодишните култури, са важни елементи от биопроизводството. В никакъв случай добивите не са много по-ниски, ако се прилагат тези методи. Ако добивът пада, то е само в първите години, за да може почвата да се адаптира към новите условия. 
Що се отнася до оформянето на краен продукт, е необходимо коопериране и сътрудничество.