Опасността от Африканска чума по свинете не е преминала и няма да изчезне. 

Четете още: Проектонаредба предвижда удължаване на важни срокове за директни плащания

 

Вирусът винаги ще бъде на територията на България и ние не можем да го махнем, защото дивата популация и свободно движещите се свине го поддържат. Това е категоричното мнение на свиневъдите у нас. 

Не случайно сме свидетели как болестта "избухва" сред дивите свине, там най-често у нас се забелязват огнища и умрели животни. Остава открит въпросът как да се опазим промишленият сектор. 

„Най-големия проблем, свързан с Африканската чума по свинете остават животните, които се отглеждат в т.нар. „заден двор“. В началото, когато се регистрира за първи път заболяването в страната, бяха взети много строги мерки в това отношение. Сега в момента „задният двор“ е „разграден двор“, коментира за Агри.БГ Румен Караманов, експерт в областта на свиневъдството с дългогодишен опит в бранша. 

Според него липсва достатъчен контрол, като в някои места изобщо не се регистрира задния двор като животновъден обект, в който се отглеждат прасета. Отстоянията също са проблем, когато населените места, в които се отглеждат животни в „задния двор“ са близо до промишлените обекти. „Знаем, че това е традиция, но в другите държави няма как да стане това нещо. В България вероятно има и другата гледна точка, че това са избиратели, на които трябва да се угоди, но потърпевши в случая са големите свинекомплекси, които хранят хиляди българи“, казва специалистът, който преди време беше генерален директор на Националната ветеринарно-медицинска служба. 

Четете още: Кирил Вътев: Невъзможно е да има спекула с цените на свинското месо

 

Той напомни, че фермите, които пострадаха от това заболяване направиха така, че в свиневъдството да се вземат строги мерки и да се приложи абсолютно всичко възможно за биосигурността в промишления сектор.

„Българската агенция по безопасност на храните направи задължително изискването да бъде отразявано движението на всяко едно превозно средство за животни. Където и да отиде да товари даден автомобил, трябва да е минал дезинфекция. Независимо от това много ферми правят и собствена дезинфекция на пътните превозни средства, които влизат при тях“, уточни д-р Караманов.