Реално няма епидемия и това, което се случва в Странджа, е избиване на овце и кози. Категорично отхвърлям всички твърдения на властите за чума по дребните преживни животни. Това каза д-р Пламен Пасков пред Канал 6.
 
 
Според него няма никакви ветеринарно-медицински основания за болестта. Пасков очаква от прокуратурата да се самосезира по документите, които той представи пред журналисти на пресконференция в БТА преди няколко дни.
 
„Ако отворите директивите на ЕК, ще видите, че това, което пише е, че ваксинация с евтина ваксина може и е в състояние да профилактика в застрашени райони, появата на това заболяване, изграждайки защитен имунитет за не по-малко от 18 месеца, а понякога и до живот. Това означава, че една част от хидрата - ЕК казва, че в застрашените райони ваксинацията е препоръчителна, за да могат да бъдат защитени тези животни. 
 
От друга страна, се казва, че ако се ваксинират животните, ЕС ще ни забрани продажбата на животински продукти от български произход. Това значи, че ако едната глава казва, че може, другата казва, че не може“, коментира Пасков.
 
По думите му това е политически говорене и създава двойни стандарти. Отделно от това последствията за страната ни отново са чисто политически – унищожаване на поминъка на една голяма част от хората, а като следствие – обезлюдяване на целия регион.
 
Според Пасков проблемът с чумата по ДПЖ е трябвало да се реши, като през `89 година – чрез изолиране на болните животни.
 
„Тогава болните животни са се изолирали, създавал се е пояс от контактните ферми. Инжектирали са болните животни с имунен лечебен серум за недопускане разпространението на болестта, плюс допълнителен пояс от кръгова ваксинация. По този начин са постигнали превенция от далеч по-опасни заболявания“, обясни Басков.
 
Той заключи с думите, че в момента се изпълнява само изтребление на животните, а не евтаназия.