Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обяви късно в понеделник, 19 август, за два нови случая на Африканска чума по свинете (АЧС) в дивата природа у нас.

Нова свинеферма в Русенско пострада от АЧС

Опасната инфекция е регистрирана за първи път в област Ловеч. Лабораторен тест е потвърдил наличието на вируса в диво прасе, отстреляно миналата седмица в кв. „Зла река“ на град Априлци.

„Очаква се резултатът и от втората проба. Ако и той е положителен, до 24 часа трябва да бъде издадена заповед от директора на Изпълнителната агенция по горите, с която да бъде определена зоната и предприемане на мерки“, съобщи областният управител на област Ловеч Ваня Събчева, цитирана от Нова ТВ.

В района на Априлци няма индустриални свинекомплекси. Областната дирекция по безопасност на горите проверява в района за прасета, отглеждани в стопанства тип „заден двор“. 

Нов случай на Африканска чума е регистриран от БАБХ в гориста местност в община Велинград, област Пазарджик с координати N 42.02101 E 23.84942, стана ясно от същата заповед на изпълнителния директор на агенцията д-р Дамян Илиев.

И в двата случая са определени инфектирани зони с площ 200 кв. км около огнищата. Ловът там е забранен, а достъпът на събирачи на билки и дървосекачи е ограничен.

Добитата в региона дървесина трябва да бъде извозена в седемдневен срок при стриктно спазване на правилата за биосигурност. Изисква се дезинфекция на превозните средства, облеклото и обувките с препарат, който унищожава вируса на АЧС.

Превозът на живи прасета в засегнатите региони се извършва след поредица прегледи и при засилени мерки за биосигурност.

Всички новини по темата вижте ТУК