В Холандия, в оранжерийното стопанство „Верайкен“, беше проведено тестово отглеждане на домати с използването на различен спектър на светодиодна светлина. Оказа се, че при замяна на част от традиционния червено-син спектър в т.нар. междуредово осветяване с червени лампи с дълга дължина на светлината реколтата от домати остава на същото ниво, но се подобряват вкусовите качества, информира АПК-Информ.

Учени от Тракийски университет се борят за субсидиране на проекта си - Градска ферма

Как се осъществява оценяването на качеството? На базата на ред обективни показатели. В дадения случай е повишен рефрактометричният индекс и е увеличено „удоволствието от отхапването“.

Изпитанията са били проведени в рамките на проекта „Ръководство и мониторинг на енергийните иновации в практиката“. Той представлява част от програмата „Оранжерията като източник на енергия“.

Обикновено при отглеждането на хибрида Кампари се използват натриеви лампи с високо налягане SON-T и интензивност на светлината 180 микромола /м2/с над растенията и червено-сини светодиодни лампи с интензивност на светлината 60 микромола /м2/с между редовете растения.

В двете опитни секции между редовете са използвани светодиодни лампи с червено-син спектър 40 микромола /м2/с и червени лампи с дълга дължина на светлината 20 микромола /м2/с.

Предишни изследвания в оранжерии в университета във Вагенинген вече показаха, че добавянето на такава червена светлина към светодиодните или натриевите лампи повишава реколтата и качеството на доматите.

„Дългата“ червена светлина оказва положително влияние върху фотосинтезата и влияе на разпределението на асимилаторите в растенията. Като резултат в плодовете попадат повече асимилатори.

Опитите се провеждат с хибрида чери домати Кампари, които понастоящем се смятат за най-вкусните домати в Европа.