2041 лв. е средната цена на декар чернозем в Добричка област за 2019 г., показват обобщените данни на Териториалното статистическо бюро в Добрич. Ръстът е с 20,3% в сравнение с 2018 г. 

Абсурд: Най-плодородната земя у нас дава най-ниски добиви

С най-висока цена са нивите в общините Добричка, Генерал Тошево и Балчик. Сделки в тях са се сключвали съответно на 2352 лв./дка, 2136 лв./дка и 2038 лв./дка. 

Почти двойно по-скъпа е земята в Добруджа в сравнение с цената на декар в останалите райони на страната, в които един декар се търгува средно по 1053 лв. 

Само преди 5 години земята в Добруджа е била с около 1000 лв. по-евтина. Тогава един декар се е продавал по 1256 лв. В следващите 3 години цената на чернозема се е покачвала средно с по 200 лв. на стопански сезон.

Драстичният скок настъпва през 2017 г., когато сделките се сключват средно на 2032 лв./дка. Според земеделски стопани един от факторите, повлиял върху пазара на земя, е масовият интерес към създаването на лавандулови насаждения. Заради необходимостта от повече площи производителите са били готови да дават над 3000 лв. за декар.

След раздвижването на пазара през есента на 2019 г., когато стопаните са плащали по 2500-2800 лв./дка, настъпва известно затишие. Стагнацията на икономиката заради COVID-19 оказа своето влияние, но дори и в момента фирми и агенции излизат с оферти, че са готови да платят до 2800 за декар чернозем в Добруджа.

Най-търсени са парцелите в общините Балчик, Добрич, Генерал Тошево, Каварна, Шабла. 

Какво ще се случи на пазара на земеделска земя и как ще се отрази пагубната суша, която провали реколтата тази година, се питат в момента земеделските производители.

Факт е обаче, че продажбата на земя става все по-трудна. Една от причините е, че има голямо разминаване между интересите на продавачи и купувачи. В Добруджа стопанствата вече са окрупнени, собствениците имат сключени договори с кооперации или арендатори и следят внимателно размера на рентите.

Заради изключително ниските добиви и тежката криза в момента, изплащането им ще изостри поземлените отношения у нас.