Жътвата на пшеница в Добруджа върви с бързи темпове. Причина за това е не само стремежът да се използва сухото и горещо време, за да се прибере реколтата. Причина е и липсата на такава. През тази стопанска година Добричка област поставя своеобразен „рекорд” по ниски резултати.

Има надежда: Добри добиви от пшеница край Дунава

138 кг/дка е средният добив на пшеница в Житницата на България. До момента са ожънати малко над 200 000 дка, показват данните на Областна дирекция „Земеделие”. 

Кампанията по прибиране на реколтата е започнала във всички добруджански общини. С най-бързи темпове върви жътвата в района на Шабла, където са реколтирани 60 % от посевите. Там обаче има и голям процент пропаднали площи с пшеница.

В много от земеделските стопанства в Добруджа провалените посеви са между 20 % и 85 %, уточни Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. В Каварна и Балчик жътвата също върви на бързи обороти и вече са ожънати до 26 % от заложените през есента пшеници. 

Общо 1,245 млн. дка са площите с жито в Добричка област, от които обичайно се прибират рекордни добиви. В момента най-плодородният район в България дава отчайващо ниски резултати.

В Шабла Ивайло Цанев прибира по 96 кг/дка. В района на Спасово при Димитър Катранджиев комбайните също отчитат средно по 95 кг/дка. В други райони средните добиви са съответно 63 кг/дка и 70 кг/дка. Само в отделни полета на Добричка област стопаните споделят за добиви до 150 кг/дка. 

Мрачната картина от златните добруджански поля се разведрява отчасти от резултатите от ечемик. До момента от ожънатите 64% от засетите 15 000 дка са прибрани средно по 299 кг/дка. Това е далеч по-малко от миналогодишните резултати. 

„Ние се готвим за реколтата от пшеница в продължение на цяла година. Това е любимата ми жътва. Това е свещенодействие! Но резултатите са изключително ниски!”, коментира емоционално Радостина Жекова.

Тепърва предстоят анализи и цялостен разбор на причините, довели до този погром при реколтата от пшеница в Добруджа. Едно е ясно – природата ще продължава да дава изпитания за културите и земеделците. 

Тепърва ще станат ясни и жестоките последствия от рекордно ниските добиви. Ще има ли разплащания между фирмите, какво ще получат собствениците на земя или ще се стигне до фалити? Труден въпрос и още по-труден отговор.