Чехия информира Европейската комисия (ЕК), че говеждо месо, влязло в страната от Полша, е заразено със салмонела, съобщи на брифинг в Брюксел официалният представител на ЕК Анка Падурару, пише Интерфакс.

Полско месо - в центъра на скандал със салмонела

Ние поддържаме контакт с властите на двете страни във връзка с този проблем. Системата за бързо оповестяване е била уведомена на 20 февруари. Еврокомисията призова всички държави-членки да използват системата за бърз обмен на информация и поради това ние сме винаги готови да помогнем, допълни прессекретарят. 

По думите на Падурару това е бърз начин да се открие причината за заразяването на храните и да се вземат мерки за последващо разпространение на заразата. Поради това е важно системата да се използва коректно. 

Представителят на ЕК поясни, е контролът над вноса на месо в Чехия се осъществява от националните власти. 

Европейското законодалество предвижда възможност държавите-членки на ЕС да прилагат съответни мерки по отношение на хранителните продукти, които представляват риск за здравето. Решенията се взимат за всеки конкретен случай след оценка, направена от компетентните служби, продължи Падурару. Тя допълни, че предприетите мерки трябва да са пропорционални на възможния риск.

Падурару оповести още, че част от заразеното месо е попаднало в Словакия. Тя добави, че инспектори на ЕК по време на одит по-рано са открили нарушения на правилата за продоволствена сигурност в Полша. Доклад е изпратен до полските власти, за да бъдат направени корекции. 

Представителят на ЕК не даде информация за степента на сериозност на откритите нарушения.