Предстои отварянето на специален инструмент за подкрепа, т.нар Национален план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). В него има компонент Устойчиво селско стопанство, специално договорен от Министерство на земеделието, в който има четири направления. 

Предстои да бъде създадена работната група и съответно насоките за кандидатстване да бъдат публикувани за обществено обсъждане. Това каза Мария Христова, експерт в Министерство на земеделието (МЗм) за Агри.БГ.

“Първото направление е за технологична и екологична модернизация. В него ще се подпомагат най-различни инвестиции без строителство. А процедурата ще бъде далеч по-опростена

Максималната безвъзмездна финансова помощ на ниво проект ще бъде 500 000 лева, като кандидатстването и разглеждането на проектите ще бъде опростено. Това означава, че ще има една процедура за оценка.

В случай, че актива, който земеделският стопанин ще иска да купи и да включи в проекта си, попада в списък с референтните стойности, ще представи една оферта. Ако не попада и е нов - следва да се представят две оферти”, обясни експертът.

Христова припомни, че по направленията от НПВУ няма да има бизнес план, нито усложняване в документите, които ще се включат като изискване.

“Другите няколко направления са свързани с инвестиции за ефективни методи за напояване. А третата възможност е за центрове за сортиране на плодове и зеленчуци.

Четвъртата възможност е за центрове за мъжки разплодни животни. По отношение на тях ще има допустими и строително-монтажни дейности. А в останалите направления - не”, посочи Мария Христова.

По думите й интензитетът ще бъде в размер на 50%, но предстои да се публикуват списъци с индикативни активи, които може да бъдат финансирани. Те обаче ще бъдат свързани основно с цифрови технологии, дронове, прецизни машини за обработка и т.н. 

Мария Христова увери, че ще бъдат представени машини за различните производства, включително и за животновъдите, където ще влизат автоматизирани доилки и други.