По предварителни данни средната изкупна цена на краве мляко за октомври 2023 г. е 0,822 лева/кг, се казва в статистически анализ на агроминистерството. В същото време фермери съобщават за цена с близо 20 стотинки по-ниска. Откъде идва тази разлика и защо, въпреки че млякото поевтиня тази година, това не се отрази на цените в магазините?

Питаме ви: Нужен ли е годишен отчет към НСИ за получаването на субсидии?

Анализаторите отчитат, че след регистрираните пикови стойности в изкупните цени на млякото в края на 2022 г. и началото на 2023 г., в периода февруари – юни на настоящата година се наблюдава постепенно понижение на цените. Средната изкупна цена на суровината миналата година е била 0,846 лв./кг без ДДС, което е ръст спрямо 2021 г. с 29,5%.

„Като цяло, това се дължи на по-високите разходи за производство в резултат от драстичния скок на цените на разходоопределящите елементи за осъществяване на дейността, както и на конюнктурата на европейския пазар”, заявяват от Министерството на земеделието и хрнаите (МЗХ).

Според ведомството същата и причината за тазгодишния спад в цените – „по-ниските производствени разходи спрямо рекордните нива, достигнати през 2022 г. (поради намаление на цените на фуражните култури, енергията и торовете) и увеличението на доставките на мляко за преработка на годишна база (+0,7% за периода януари – август).”

Все пак след юни статистиката отчита стабилизиране на цените и дори известна корекция в посока нагоре.

„По предварителни данни средната изкупна цена на краве мляко за м. октомври 2023 г. е 0,822 лева/кг – с 16% под нивото отпреди една година, но с 2,6% по-висока спрямо отчетената за м. юни и с близо 26% над средната за 2021 г.”, пише в анализа на министерството.

Източници на Агри.БГ обаче съобщават за съвсем различна изкупна цена на кравето мляко за октомври 2023 г. По думите им една от най-известните мандри в Централна Южна България е изкупила количествата им мляко последно за 0,63 лв./кг. 

Цените, посочени в статистиката, важат само за доставчици, предаващи по 2-3 тона мляко на ден. За болшинството от фермерите няма такива цени. Да, цената сега е много по-различна е от тази през миналата година (тогава стигна дори до 1,10 лв./кг) , но не е по-висока от 2021 г. Предишната ми фактура беше за 62 стотинки, тази – за 63, а ни казаха, че от ноември става 68 стотинки”, коментира фермер.

И докато изкупната цена на млякото бавно пълзи отново нагоре, то изглежда, че досегашният му спад от февруари 2023 г. не е отразен в крайните цени на млечните продукти.

„Към м. октомври 2023 г. годишното поскъпване на основните млечни продукти на едро е в рамките на 2,3% (кисело мляко) - 7,4% (прясно мляко), а на дребно – от 4,2% (кисело мляко) до 12,3% (кашкавал от краве мляко), отчитат анализаторите.

През следващите месеци се очаква цените на млечните продукти в България да останат сравнително високи, като ще зависят основно от развитието на цените на вложенията и конюнктурата на европейския пазар по отношение на суровината за производство”, се казва още в анализа на МЗХ.