България не разполага с практики и методологии за изчисление на погълнатия въглерод и намаляване на парниковите газове. За въвеждането на такива модели вече се работи усилено, включително с научните среди, съобщават от Министерството на земеделието в своя бюлетин за ОСП.

Какви са най-големите ви трудности като земеделски производители в момента?

Темата е била дискутирана на среща на министрите от Вишеградската група, България, Румъния, Хърватия и Словения, на 3 и 4 март. Делегациите обсъдиха също стратегическите планове по Общата селскостопанска политика (ОСП), като наблегнаха на по-справедливото разпределение на средствата и увеличената екологична амбиция. 

По отношение на устойчивите продоволствени системи повечето делегации подчертаха важността на късите вериги за доставки, като основен гарант при кризи, така че да бъде осигурена продоволствената сигурност. 

Комисарят по земеделие Януш Войчеховски подкрепи България в идеята за създаването на логистични центрове. Той подчерта колко е важно да се стимулира обединяването на земеделските производители, изграждането на местни пазари и скъсяване на изминатите километри от фермата до трапезата. 

По време на срещата бе засегнат и въпросът за устойчивите въглеродни цикли и ролята на земеделието и опазването на почвата за постигането на климатична неутралност. Повечето държави подчертаха, че въвеждането на такива практики не трябва да увеличава административната тежест за земеделските стопани и трябва да гарантира адекватни стимули.