Продължителната суша от юли досега силно затрудни есенната кампания, но е още много рано да се говори за последиците от неблагоприятното време върху житната реколта догодина.
 
 
„Пилците се броят наесен, а за пшеницата ще видим напролет“, коментира пред Фермер.БГ председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Костадин Костадинов.
 
Първоначалното изоставане на сеитбата на хлебната пшеница тази есен напълно е преодоляно, показват оперативните данни на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). До края на първата седмица на ноември миналата година са били засети 10 090 884 декара, а по същото време на тази година са отчетени 10 130 514 декара или с 0,4% повече.
 
„За пшеницата е още съвсем рано да се говори, но започнахме борба с неприятели, защото самото време го предразполага. Има например нападение от хесенска муха“,  допълни Костадин Костадинов.
 
 
Зърнопроизводителите разчитат прогнозите на синоптиците за валежи през втората половина на ноември да се сбъднат и най-сетне в страната да завали хубав дъжд.
 
„Надяваме се да имаме един хубав дебел сняг, достатъчно влага, а когато напролет се стопи, тогава ще се види какво е станало наистина с растенията и кои са се развили добре“, каза председателят на НАЗ.
 
Стопаните в бранша сега отчитат приключването на една драматична стопанска година с топла зима, дъждовна пролет и сухо лято. Продължително засушаване в някои райони на страната затрудни есенните обработките и поникването на пшеницата.