Божидар Митов един от най-големите земеделски производите в България. Заедно със своето семейство той обработва около 100 000 дка земя. 
 
Митов решава да започне да се занимава със земеделие по време на прехода, като постепенно стопанството му се е утвърдило и съответно е разширил дейността си. Той е собственик на фирма “Агроелит”, която за 25 години съществуване се занимава с едро зърнопроизводство, семепроизводство, производство на комбинирани фуражни смески и свиневъдство. 
 
- Г-н Митов, какво спечели българското земеделие за 10 години в ЕС?
- Българското земеделие спечели много. През тези години се вдигна много нивото на земеделието, особено в Северна България. Направиха се и много неща.
 
Не вярвам дори политиците да са очаквали подобно развитие. Тук говоря специално за зърнопроизводството. Макар че сега повечето земеделци гледат на нас с недобри очи. Навремето министър Найденов ни раздели на дребни и едри земеделци, без да обособи ясна и точна граница по европейските норми. 
 
 
- Каква трябва да е позицията на България за новата ОСП, предвид председателството ни?
- Зависи какви рамки ще сложат отвън. Това е в основата. Казват, че ще има промяна в субсидиите. Това да се запази първи стълб и в частност директните плащания и обвързаните с производство плащания, аз лично не го вярвам.
 
Ако имаме предвид сегашната обстановка, говоря за външния пазар, от който ние сме абсолютно зависими, при намаляване на субсидиите, това ще се отрази много на рентабилността на земеделците.
 
В зърнопроизводството с малко количство обем трудно може да се постигне някаква рентабилност. Според мен по-малките земеделци ще трябва да се насочат и към други ниши на растениевъдството.
 
 
- Накъде отива българското земеделие според Вас?
- Според това, което съм чул, зърнопроизводството няма да е това, което беше досега. Според мен ще трябва да се справим с новите условия, тъй като зърнопроизводството ще се промени и то много.
 
- В този ред на мисли отминаха ли златните години на зърнопроизводителите?
- Определено. Добре, че имаме добър износ и имаме добри условия - имаме излаз на море. Благодарение на това ние сме що-горе добре, в противен случай щяхме да имаме продукция, която нямаше какво да я правим. Определено преди цените бяха високи.
 
В момента имаме свръхпроизводство на пшеница и няма как да очакваме високи цени. Спомням си, преди време се коментираше, че през тези години ще има липса, но нищо такова не се случи, дори имаме много голям резерв. 
 
Тази година не могат да се очакват цени над 300 лв./тон, така че печалбата, която остава за нас, ще намалее много. Има земеделски производители, които трудно се справят при тези условия и това ще се отрази, особено ако не добавят нещо допълнително към своята дейност, няма да се справят единствено с този приход.
 
 
- Как върви пролетната кампания във Вашия регион? Очаквате ли добра реколта?
- Много е рано да се говори за това. Реколтата зависи изключително от това какъв ще бъде климата, колко ще бъдат падналите дъждове в оставащите месеци и най-вече след май месец. 
 
- Можем ли вече да говорим за добиви, какви са очакванията?
- Очакванията са за нормални добиви, но разбира се, главният агроном ще каже. Ние се подготвяме, правим нещата, които се очакват от нас, ще видим какви ще са тазгодишните условия.
 
- Застраховате ли продукцията си? 
- Няма добри условия за тази работа. По принцип сме пробвали, но след това  сме имали много разочарования. 
 
- Защо се получава така?
- Няма някаква сигурност, че ще дадеш пари, а после ще дойдат да ти оценят нещата както трябва. Също така никой не застрахова срещу суша. Много са нещата. Виждам, че има някакви наченки, едва ли не и застраховането да стане дори нещо задължително, но не вярвам от това да се получи нещо. 
 
Аз си застраховам машините и дори при тях, където условията са много по-ясни, пак има проблеми. Има подобна схема в САЩ и там работи, но тук не виждам нещо подобно да се приложи. А ако се приложи, то това ще стане напред във времето и то при голяма конкуренция.
 
 
- При Вас има ли проблеми с очертаването на слоя тази година?
- Не върви… Агрономите, които ходят казват, че постоянно има нещо. Последно имаше някакви проблеми с новия софтуер. Също така постоянно имаме проблеми с глобите, както аз ги наричам.
 
Все се оказва, че нещо някъде сме нарушили.  Колкото и да искаш да го направиш, все не се получава и все сме в нарушение и не е да кажеш, че искаме да злоупотребяваме. 
 
- Разкажете ни за автопарка си? Кои са марките машини, които преобладават?
- Работя с почти всички. Всичко, което съм видял на световния пазар, на разумни цени е и мога да го използвам пълноценно в моето стопанство, съм го купил. Основно на по-големите производители, имам машини на Case IH, John Deere и Fendt.
 
Дори си имаме и от руските машини още, по-малките трактори Белорус. И те си имат своите предимства – ремонтът е пригоден, по-евтин. Те се държат сравнително добре и са устойчиви.
 
 
- Коя е марката семена, която използвате?
Там положението е същото, както при техниката. Използваме всичко, което го има на пазара. Основно работим с Pioneer, но не изключваме и другите фирми. Работим и с български сортове, въпреки че сега пшеницата много намаля.
 
Мога да кажа, че определено някои западни сортове се отнасят по-добре, особено с добива и надделяха над нашите основни български сортове.
 
- А как се предпазвате от болести и неприятели? Кои са препаратите, които използвате?
Растителната защита е по същия начин. Там може би основно работим с утвърдени фирми-дистрибутори като Агрокемикъл и БАСФ. Пак се повтарям, всичко, което сме видели като по-изгодно и приложимо, го използваме.