Цените на черноморската пшеница падат успоредно с курса на рублата в момент, в който еврото поскъпва. Това прави европейските доставки по-скъпи за купувачите, използващи други валути. Европейската пшеница губи конкурентоспособността си пред черноморските производители за пореден път, пише investitor.bg, цитирайки Bloomberg.
 
Руската пшеница поевтиня до 193 долара за метричен тон миналата седмица, съдейки по данните от анализите на SovEcon, или с 0,3% под цената на фючърсите, търгувани в Париж. Преди две седмици руските цени са били с 2,3% по-високи спрямо френските фючърси, показват данни на IKAR. Конкуренцията се увеличава в момент, в който европейското зърно изостава, като разрешеният износ на мека пшеница от 28-членния валутен блок е с 21% под миналогодишния.
 
На борсата в Париж фючърсите върху мелничарската пшеница с доставка през март 2016 г. губят 0,4% от стойността си до 177,50 евро (192,45 долара) за тон към 16:31 часа българско време. Докато цената на фючърсите е същата като тази на руската пшеница, в петък френската пшеница, която се транспортира от пристанището Руен, бе по-евтина, при 169,45 евро за тон, показва информацията на ONIGC (Office National Interprofessionnel des Grandes Culture).
Пшеницата ще бъде „много податлива“ на валутно-курсовите движения тази седмица, след като Федералният резерв на САЩ обмисля дали да вдигне лихвите за пръв път от близо десетилетие, коментира риск мениджърът в INTL 
FCStone Inc. Мат Маерман.
 
В Украйна цената на пшеницата с 12,5% протеиново съдържание пада заради по-слабо търсене от страна на вноса, показват данните на UkrAgroConsult от петък. Доставките от страната струваха 192,50 долара за тон тогава, което е с 3 долара по-малко спрямо същия период на миналата седмица.
 
Руската и украинската пшеница извличат ползи от ниските транспортни тарифи в сравнение с тези за френската. Така те стават по-привлекателни за ключови купувачи, измежду които и Египет, най-големият вносител на пшеница.
„Докато перспективите пред новата черноморска реколта се подобряват, и на фона на по-евтината руска пшеница, конкуренцията по линия на износа ще остане ожесточена“, коментират от британския търговец Gleadell Agriculture Ltd.  Разрешеният износ на европейска мека пшеница от 1 юли до 8 декември възлиза на 10,33 млн. тона, сочат данни на Европейската комисия. Това е по-малко спрямо отчетените 13,1 млн. тона по същото време на миналата година.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!