Каква е позицията на зърнопроизводителите за новия програмен период на Общата селскостопанска политика (ОСП) и защо не трябва да има таван на плащанията? 

Чудо за три дни ли бяха проверките за виртуалните стада?

Това са част от въпросите, които засегнахме на поредния семинар, част от кампанията “ОСП работи за нас: Остани на линия!”. Заедно с Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, дискутирахме теми като преразпределително плащане, таваните на плащания, както и позеленяването.

Припознават ли се фермерите в по-амбициозните позиции на Европа и как зърнопроизводителите възприемат двете нови стратегии за “Биоразнообразието” и “От фермата до трапезата”? Какво е мнението на НАЗ относно "Зелената сделка"? 

"Няма как да сме на зелено, ако сме на червено", това коментира председателят на НАЗ Костадин Костадинов относно темите, касаещи бъдещия програмен период на ОСП.

“Нашата позиция относно бъдещия програмен период на ОСП се говори от три години. Нека да започнем от таваните на плащанията - последната болна тема. Позицията на НАЗ е всяка страна сама да определи дали да има тавани, като ние настояваме да няма таван на плащанията. Искаме да знаем къде ще отиват парите от таваните. Те няма да отидат при малките, това е пределно ясно, тъй като те са осигурени със задължителното преразпределително плащане от 10%”, каза Костадинов.

Той засегна и въпроса за представителността на браншовите асоциации, както и създаването на закон, с който всичко това да се регламентира.

“Да, навсякъде има камари, но в опита от бившите социалистически страни, като нас, тъй като ние оттам трябва да черпим опит, това се е случило след промените със закон. При нас е изтървано и в момента някои работодателски организации и други такива са против създаването на земеделска камара. Всеки иска да ни хване под шапката си. При другите страни е нещо наложено и съответно направено.

Костадин Костадинов: Имаме съмнение, че парите от таваните ще отиват за неземеделски дейности

При нас обаче нещата трябва да станат на стъпки. Това означава - първо критерий за национална представителност, а след това може да се води разговор и да се говори в посока камара или Закон за браншовите организации. Най-важното обаче е да видим кой, кой е", категоричен е председателят на НАЗ.

Относно амбиции на Европа за по-зелено земеделие и конкретно стратегията за Биоразнообразието, председателят на НАЗ каза следното:

"Нека вземем изискването за 50% намаляване на препаратите за растителна защита. В първия анализ направен от нас за земеделието е записано, че България е под средното европейско ниво при използването на препарати за растителна защита. Това какво означава?

Притеснява ни факта, че има много неясноти, които трябва да се изчистят. Освен това ние нямаме ясна и точна статистика за някои неща, които се изискват", добави той.

Според Костадин Костадинов има няколко основни предизвикателства пред сектора.

"Основното предизвикателство на първо място е да завършим процеса по Стратегическия план на България по ОСП. Защото този план вещае работата ни през следващите 5 години. Тук ще бъдат изписани какви ще работим, какво ще получаваме. Казва се стратегически, за да се определи стратегията на страната относно производството и подпомагането на производителите. Това е основното нещо", заключи Костадин Костадинов.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg.