Близо 80% от черешите по пазарите са внос от Гърция, а заради дъждовете реколтата от български череши е почти напълно пропаднала. Това показва анализ на екперти от бранша. Според сравнение на внесените от началото на месец Май количества череши от южната ни съседка и средните добиви по региони в България, предвид лошото време, става ясно, че българските череши по пазарите са по-скоро - изключение !

 

Средната цена за килограм (вносни) череши тази година варира между 2 и 3,30 лв.
 

По данни на Института по земеделие в Кюстендил при добра в климатично отношение стопанска година овощарите прибират по 800 – 1 000 кг/дка череши. Очакванията за тази кампания са средните добиви от череши да не надвишат 500 кг/дка. Причината за по-ниските добиви са дъждовете през март и април, а и сухата зима също се е отразила на цъфтежа на дърветата. Въпреки това, кампанията в Кюстендилско вече е в ход.

 

Изкупуването на ранните плодове започна в края на миналата седмица при цени от 60 ст./кг. В Кюстендилска област и тази година е създадена организация за опазване на реколтата от череши. Изкупвателните пунктове, обаче, за значително редуцирани, което не удовлетворява производителите. От полицията пък са категорични, че колкото повече са пунктовете за изкупуване на плодовете, толкова по-трудно е те да бъдат качествено охранявани.

 

От Инспекцията по труда в Кюстендил са започнали засилени проверки за нарушения при наемането на берачи на череши. Инспекторите проверяват дали наетите работници имат сключен договор и осигурени условия за работа. Инспектират се и пунктовете за изкупуване на череши.

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!