Българският суперкомпютър Discoverer вече се тества от специалисти в различни области. Една от приоритетните теми за създателите е "умно земеделие" и събирането на екосистема от фирми както ползватели, така и производители. Това съобщи проф. Симеон Стоянов в ефира на BloombergTV.

Вижте ексклузивното интервю на изпълнителния директор на БАБХ за Агри.БГ

Той подчерта, че досега, когато се говори за умно земеделие, се има предвид автоматизирано такова с различни сензори, отчитащи дадени факти. "Но те не са умни в смисъл да могат да предвидят какво ще се случи в бъдеще и да определят собствена логика”, уточни експертът и обясни: 

"За да се направи това, трябва да има достатъчно количество сензори, прогнози за времето, предсказване на пазара и ред други. Всички тези неща изискват събирането на големи количества данни, които да бъдат анализирани, и набор от определени взаимозависимости между тях, които ви дават възможност вече да сложите този умен елемент.”

По думите му екосистемата от фирми в България в това отношение е доста голяма - производители на сензори, фирми, които се занимават със сателити, дронове, прогноза на времето, напояване, торове, проследяване на пазарите…

Проф. Симеон Стоянов: Събирането на цялата тази екосистема и имайки такъв голям изчислителен ресурс, наистина показва, че такава голяма задача е обозрима.

Очаква се в близко бъдеще целият цикъл от дейности в дадено стопанство да може да се планира с голяма предвидимост.

Проф. Стоянов обясни още, че ще има два типа на достъп до мощностите на суперкомпютъра Discoverer. Компании ще могат да кандидатстват за изпълнение на свои комерсиални проекти с индивидуална договорка, а на конкурсно начало ще се определя достъпът за безвъзмездно ползване, който може да бъде както за научни институции, така и за консорциуми на бизнес и научни организации.