България заема първо място в Европейския съюз по машинно бране на малини спрямо площите, с които разполага, съобщиха от Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодни по време на Фестивала на малината в Лозница.

Важните срокове през август

Основното предимство на машинното бране е бързината, с която се прибира реколтата - като малинокомбайнът бере по 1 кг малини в секунда. Комбайните могат да работят и през нощта. За 8-часов работен ден с трима души се обработват между 35 и 40 дка малини. В случай че плодовете се берат ръчно, на декар са необходими по двама-трима души дневно на декар.

Машинно браната малина не се докосва от човешка ръка, с което се избягва възможността за пренасяне на болести. На Световната конференция на малинопроизводителите през 2018 г., която се проведе в България, е отчетено, че през малината могат да се пренасят ентеровируси и хепатит А от хората. Тъй като при машинното бране плодът няма никакъв допир до човешка ръка, тази опасност отпада. 

За да е рентабилно закупуването на един малинокомбайн, едно стопанство трябва да е с площ от минимум 60 дка. По предложение на Асоциацията на малинопроизводителите е изградена система за ползване на машините под наем. Общо 18 малинокомбайна вече работят в насаждения с малини в различни региони на страната - от Каварна, през Лозница и Попово до Самоков.

Освен за бране на малини, комбайните са подходящи и за прибиране на реколтата от къпини, боровинки, арония, шипки, вишни, череши, сливи.