Развитието на напоителните системи е въпрос на държавническа политика и Европейската комисия никога не е казвала, че България не може да развива това направление.

Чудо за три дни ли бяха проверките за виртуалните стада?

Това заяви заместник министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев на дискусия със земеделски стопани в рамките на шестия Фестивал на малината, който се провежда в град Лозница и се организира от Българската асоциация на малинопроизводителите и био ягодоплодни.

В рамките на форума стопаните поставиха напояването като един от основните проблеми, пред които се изправя производството им и поискаха информация какви политики се предприемат в това отношение от страна на държавата. Настояха и за намаляване на цените на поливната вода. 

Земеделското министерство ще продължава да търси начини и да създава политики, които да работят в интерес на малинопроизводителите, посочи Събев. Той обясни, че проектът на Напоителни системи е премахнат от Националния план за възстановяване и устойчивост заради оценка, получена от Европейската комисия относно ефекта, който ще има в този вид върху околната среда.

Събев подчерта също, че това не означава, че не могат да се използват други европейски средства за напояване. В тази връзка той посочи, че преди 10 дни в МЗХГ е приключила една от процедурите по мярка 4.3, в рамките на която 24 обекта на Напоителни системи ще бъдат финансирани по Програмата за развитие на селските райони с близо 107 млн. лв.

Служебният зам.-министър посочи също, че пред земеделската общност е представена информация, че ЕС гарантирано ще финансира големия проект на Напоителни системи чрез механизма за възстановяване и устойчивост. “Това не съответства на истината и никога не е било факт! Оценката на ЕК, получена на 15-ти юли е ясна - проектът не може да бъде финансиран заради вредното влияние, което ще окаже върху природните ресурси - водата и почвата. Още от 15 декември миналата година резервите на ЕК са изпращани към МЗХГ, дори в писмен вид. Защо е създадено впечатление, че това са гарантирани пари, които със сигурност ще получим, за съжаление на мога да нося отговорност за тези думи”, каза Събев.  

Зам.-министърът увери, че е в разговори с министрите на икономиката и финансите, за да се намери начин за финансиране на хидромелиоративната система в България.

Относно плана за възстановяване и устойчивост, Събев обясни, че има две възможности за финансиране -  грантова част (безвъзмездна финансова помощ), както и възможност за заем, който държавата може да получи. На България се полагат близо 8 млрд.евро. В срок до 31 август 2023 г. страната ни има възможност да подаде молба за такъв заем, като няма ограничение какъв % от тази сума може да се използва за земеделие, стига да отговаря на изискванията за екологизиране, посочи зам.-министърът.

Варианти за подобряване на напояването ще се има и в новата Обща селскостопанска политика, посочи зам.-министърът. В нея ще може да се финансира и изграждането на нови напоителни системи (съфинансирането ще е до 80%) и припомни, че настоящият проект на Напоителни системи е бил само за възстановяване на досега съществуващи хидромелиорации.

В глобалните климатични промени на пазара ще останат не най-големите, а най-гъвкавите и рентабилните производители, каза Божидар Петков, председател на БАМ-Я. В този смисъл напояването е изключително важен фактор: “Не случайно беше поставен и въпросът за частните сдружения за напояване, които могат да вземат в свои ръце напояването на регионален принцип. Това може значително да намали цената на водата и ритмичното и доставяне”, коментира Петков. 

По подмярка 4.1 на ПРСР при този прием се създадоха условия да се финансира изграждането на собствени сондажи, както и стопанствата, в които няма електричество, да бъдат оборудвани със собствени соларни панели, припомни Петков. 

По време на Фестивала на малината в Лозница стана ясно, че само малините и черешите са с положително експортно салдо сред плодовете, произвеждани в България, според данните на агростатистиката.

Събитието продължава и в събота, 31 юли с полеви ден. В 10:00 ч. започва обиколката по демонстрационни полета от ягодоплодни в региона на Лозница. Фермерите ще могат да видят как на практика работят системите и технологиите за бране на плодове. Тогава ще се проведе и състезание за най-успешен берач на малини.